top of page

Seyahatperest

Seyahatperest

Lezzetli olan herşey sağlıksız sanıyorsan yanılıyorsun! (Temmuz 4, 2011 - Seyahat Perest, Özge Altınok Lokmanhekim)

Lezzetli olan her şey sağlıksız sanıyorsan yanılıyorsun. Bak anlatayım. Geçen haftaydı. Ethel “Gitmek ister misin?” diye sordu, Pelin “Gelir misin?” diye. “Tamam” dedim. Ne de olsa Türkiye’nin önde gelen profesyonel şeflerinden Deniz Orhun’u görecektim workshopta.

Deniz Orhun kim diye mi sordun? Aslında işletme yüksek lisanslı bir Ziraat Mühendisi, büyük ve kurumsal şirketlerde çalışmış, sonra aradığının bu olmadığına karar vermiş. Amerika’ya pastacılığın Harvard’ı olan Kendall College’e gitmiş. Four Seasons Şikago’da çalışmış. Obama’nın doğumgünü pastasını yapmış. Adını sayamayacağım kadar ünlü ismin tabağını hazırlamış. Sonra oraları bırakmış, kalkmış buralara gelmiş. Caddebostan’da Klemantin Açık Mutfak ve Pasta Evi’ni açmış. Şu sıralar ekibi ile sanat eseri gibi pastalar yapmakla meşgul kendisi. Hikayesi neden mi bana ilginç geldi. Benimkine benzer de ondan. Onu da yakında anlatacağım, eminim sen de anlayacaksın.

İşte, Deniz Orhun’un Mutfak Sanatları Akademisi’nde “Lezzete bir tutam sağlık” konulu bir workshop düzenlendiğini öğrenince hemen gittim, ellerimi yıkadım, önlüğümü giydim, tezgahın önünde yerimi aldım. Tatlıya düşkün biri olarak harika pastalar yaratan şefin lezzetle sağlığı nasıl bir araya getireceğini merak ediyordum.

Workshop sırasında bir yandan mevsimsel malzemelerle pratik, lezzetli ve üstelik sağlıklı yemekler hazırladım, bir yandan da Deniz Orhun’un verdiği bilgileri defterime not aldım. Yemek pişirirken yağı nasıl azaltırım, tariflerde şeker yerine bal ya da pekmezi, beyaz un yerine tam buğday ununu tarifin lezzetini değiştirmeden nasıl kullanırım hepsini öğrendim. Artık trans yağ ya da margarin yerine tereyağı yerini aldı dolabımda. Kan şekerim hızla yükselip düşmesin, regüle olsun diye tam buğdaylı ya da yulaflı ürünleri seçiyorum. Deniz Orhun pratik bilgiler verirken ben yumurtaları çırptım, çikolatayı erittim, kabartma tozunu ekledim, un kullanmadan lezzetli bir brownie yaptım. Sonrasında elmalı tart, sebze burger ve tavada balık… MSA’nın ekibi çok profesyonel, herşey büyük bir titizlikle organize edilmiş, malzemeler, kaplar… Ben de evde mutfağı dağıttıktan sonra arkamdan temizleyecek bir ekip istiyorum, bilmem Sakallı ne der. Deniz Orhun çok yakında gene MSA’da olacak. O zamana kadar yeni bir şeyler denemek istersen Temmuz ayında MSA’da yaz için parti atıştırmalıkları, vazgeçilmez kokteyller, BBQ partisinde pişirilebilecekler konulu workshoplar var. Ben bir kısmı için rezervasyon yaptırdım bile. Daha fazla bilgi için: www.msa.tc.

Unutmadan, unsuz (gluten free) brownie tarifini de vereyim sana: Malzemeler: 180 gr Pirinç unu, 100 gr Mısır nişastası, 30 gr Kakao, 4 gr Kabartma tozu, 240 gr Tereyağ, 480 gr Çikolata, 60 gr Pekmez, 250 gr Yumurta, 450 gr Şeker, 1 paket Vanilya, 150 gr Ceviz Yapılışı: Önce çikolata ve tereyağı bir kaba koyarak bain marie usulü erit. Sonrasında yumurta, şeker, vanilya ve pekmezi mikserle çırp. Diğer malzemeleri de ekle ve birbirine karıştır. Sonrasında sıcak kakao karışımını yavaş yavaş malzeme karışımına çırparak ekle. Karışımı fırın kalıbına dök ve 150 C’de 25 dakika pişir. Afiyet olsun.

Unutmadan Sana Not 1: Deniz Orhun’un bir sonraki workshop’una kadar merak içinde kalmak istemiyorsan, Caddebostan’daki Klemantin Açık Mutfak ve Pasta Evi’ne uğrayabilirsin. Kendisi genelde açık mutfağın arkasında harika pastalar, kurabiyeler yaratmakla meşgul. Beni de orada bu lezzetli ve sağlıklı ürünleri denerken bulabilirsin.

Unutmadan Kendime Not 2: MSA’nın içerisinde bir müze ve hemen yanında Maslak civarının en güzel restoranlarından biri var. Müze en kısa zamanda gezilmeli ve restoranda da MSA mezunu öğrencilerin hazırladığı yemekler tadılmalı. Bu ne demek, MSA en kısa zamanda yeniden ziyaret edilecek demek. Öğlen yemeğine mi gitsek beraber?


bottom of page